Анастасія КРИЖАНОВСЬКА: «Гратиму за лісабонський «Спортинг» до кінця сезону»

Регбістка жіночої збірної Одеси та України Анастасія Крижановська напередодні дебютувала у складі лісабонського «Спортингу» у матчі за Суперкубок Португалії з регбі-15. Дебют вийшов яскравим. Як ми вже повідомляли, саме одеситка відзначилася першою спробою у грі, а її команда здобула третій трофей цього року з трьох можливих. Про те, яким був дебютний поєдинок та як Анастасія потрапила до португальського клубу, вона розповіла в ексклюзивному інтерв’ю Rugby.od.ua.

– Вітаю зі здобуттям Суперкубка Португалії! Не можу не запитати, гадаю, цим питанням переймаються й інші: як ти потрапила у Португалію?
– Вельми дякую за привітання, дуже приємно! Щодо «Спортингу», то тут все просто: колишня гравчиня цієї команди, а зараз – португальська рефері та одна з тренерок – Марія Гейтор – запросила мене спробувати свої сили у цьому клубі. І, як бачите, я погодилася!

– Як тебе зустріли у «Спортингу»? Був час на тренування із новими партнерками по команді?
– Так, я прибула до Лісабону ще 23 вересня, була на кількох тренуваннях, пройшла медичне обстеження та отримала дозвіл брати участь у матчах. Команда прийняла мене чудово, усі дівчата дуже добрі та комунікабельні, постійно допомагають у всьому та підказують. Перед грою за Суперкубок Португалії навіть довели мене до сліз: уся команда та тренерський штаб вийшли з синьо-жовтими стрічками на руках чи у волоссі. Це було дуже несподівано та приємно.

– Подобається регбі-15? Раніше ти грала у «п’ятнашку» лише одного разу, коли восени минулого року жіноча збірна Одеси здобула дебютний Кубок України…
– Так, мені дуже сподобалося грати у класичне регбі. Досвід у мене у цьому форматі невеликий, але з завданнями, які переді мною стояли, я впоралася. Буду намагатися прогресувати!

– Що скажеш, власне, про матч за Суперкубок Португалії?
– Гра була дуже напруженою, усі дуже скучили за офіційними змаганнями, адже, це був перший матч у новому сезоні після перерви. У команді зараз багато молодих регбісток, для яких ця гра взагалі була першою на такому рівні в основному складі, тому у тренерів вистачало хвилювань. Але ми впоралися! До того ж, мені вдалося занести першу спробу у матчі, чим я, звичайно, дуже задоволена.

– Судячи з усього, «Спортинг» залишився задоволений тобою. Гратимеш за цю команду у чемпіонаті Португалії?
– Так, я гратиму за «Спортинг» до кінця сезону.

– Ти ж розумієш, що ми усі бажаємо тобі успіхів та перемог у Португалії? А як тобі Португалія, взагалі, Лісабон зокрема? Вже встигла трохи подивитися місто? Як там погода?
– Дякую! Лісабон – дуже гарне місто. Звичайно, я планую подивитися його краще у вільний від тренувань та ігор час. Скажу, що погода зараз зовсім не одеська – температура повітря удень – 31 градус.

Леонід ФРАНЦЕСКЕВИЧ
Фото: Руі Мораес Кастро (Лісабон)